ISO 9001 en ISO 27001 gecertificeerd

NWO publiceert nieuwe oproep Open Competitie ENW-M

Gepubliceerd op: 24 augustus 2023 | Laatst bijgewerkt op: 18 juni 2024

NWO heeft een nieuwe oproep gepubliceerd voor de Open Competitie ENW-M (Exacte en Natuurwetenschappen) 2023/2024. Er is subsidie voor ‘nieuwsgierigheidsgedreven’ wetenschappelijk onderzoek op het gebied van aardwetenschappen, astronomie, chemie, informatica, levenswetenschappen, natuurkunde en wiskunde.  De experts van Nehem vertellen u meer.

Onderzoeksgebieden van Open Competitie ENW-M

Het programma staat open voor onderzoeksvoorstellen binnen het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen. Dit betekent dat onderzoekers projecten kunnen indienen op het gebied van aardwetenschappen, astronomie, chemie, informatica, levenswetenschappen, natuurkunde en wiskunde. Naast wetenschappelijke kwaliteit is het belangrijk dat een project impact realiseert. Dit kan zowel wetenschappelijke als maatschappelijke impact zijn.

De subsidie geeft onderzoekers de mogelijkheid om ongebonden, ‘nieuwsgierigheidsgedreven’ wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, individueel of in samenwerking. Het biedt onderzoekers een mooie kans om creatieve en risicovolle ideeën uit te werken die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken van vandaag én morgen.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De Open Competitie ENW – M 2023/2024 heeft drie mogelijkheden:

  • ENW-M-1-: financiering voor één aanvrager zonder medeaanvragers. De subsidie bedraagt maximaal 400.000 euro.
  • ENW-M-2-: financiering voor één hoofdaanvrager en één medeaanvrager met complementaire expertise. De subsidie bedraagt maximaal 800.000 euro
  • ENW-M-invest: financiering voor een investering van een onderzoeksinstelling. De subsidie bedraagt minimaal 150.000 euro en maximaal 500.000 euro.

Onderzoekers kunnen doorlopend aanvragen indienen van 8 augustus 2023 tot en met 31 juli 2024. De nieuwe aanvraagronde bestaat uit vijf pakketten van ieder 84 ontvankelijke aanvragen. Onafhankelijke experts beoordelen de aanvragen zodra er 84 aanvragen binnen zijn. In totaal beoordelen ze dus 5 x 84 (=420) aanvragen. Het beschikbare budget is 35,5 miljoen euro.

Open Competitie ENW-M: belangrijkste subsidievoorwaarden

Om voor subsidie in aanmerking te kunnen komen, gelden de volgende voorwaarden:

  • Een onderzoeker die werkzaam is bij een door NWO erkend onderzoeksinstituut of een Nederlandse universiteit moet de subsidie aanvragen
  • Een hoofd- of medeaanvrager mag maar één keer per twaalf maanden een ENW-M aanvraag inhoudelijk laten behandelen
  • De aanvraag moet in het Engels worden opgesteld
  • Een project mag maximaal zes jaar duren.

Andere ENW-financieringsinstrumenten en -domeinen

ENW kent drie financieringsvormen in de Open Competitie: XS, M en XL. Elke financieringsvorm heeft specifieke doelstellingen en voorwaarden:

  • XS-financiering: snel verkennen van een veelbelovend idee
  • M-financiering: verder uitbouwen van een veelbelovend idee
  • XL-financiering: het veelbelovend idee laten uitgroeien tot een uitdagende en innovatieve onderzoekslijn waarbij onderzoeksgroepen expertises en krachten bundelen en samenwerken in een consortium.

Wat kan Nehem voor u doen?

Heeft u hulp nodig bij een Open Competitie ENW-M aanvraag? De adviseurs van Nehem ondersteunen u graag, bijvoorbeeld bij het (door) ontwikkelen van uw projectidee, het schrijven van uw aanvraag, uw weerwoord of met ondersteuning bij het opstellen van het budget. Ook kunt u gebruikmaken van onze review-service, waarbij een van onze experts uw aanvraag nauwkeurig doorneemt aan de hand van de beoordelingscriteria.

 

Contact

Contact met een van de NEHEM-experts is makkelijk: bel ons op 088-8381381 of stuur ons uw berichtje en wij reageren zo snel mogelijk.