Budget voor de STOZ- regeling verdubbeld voor 2025: de laatste aanvraagronde binnen deze regeling loopt tot 30 september 2025.
Voor de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) is het subsidieplafond verhoogd van € 27 miljoen naar € 54 miljoen voor de aanvraagronde in 2025. Aanvragen binnen deze regeling kunnen nog ingediend worden t/m dinsdag 30 september 2025 en de beoordeling gaat op basis van first-come-first-serve. Op 15 juli 2025 was er nog 59% van het budget beschikbaar. Met de STOZ- regeling kunnen aanbieders van zorg of ondersteuning digitale of hybride processen implementeren en opschalen binnen hun organisatie. De subsidie bedraagt maximaal 750.000 euro.
Drie soorten projecten
Er zijn drie soorten projecten mogelijk:
- strategievorming: voor het ontwikkelen van een strategie en implementatieplan voor de inzet van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning
- opschalingsproject: voor de implementatie en het opschalen van bewezen digitale of hybride processen in zorg en ondersteuning. De digitale of hybride processen die in aanmerking komen voor het opschalingsproject moeten op het STOZ-overzicht staan.
- evaluatieproject: Ook voor de implementatie en het opschalen van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning. Het verschil met de opschalingsroute is dat:
-
- de op te schalen processen (nog) niet op het STOZ-overzicht staan; en
- dat voor de projecten een evaluatie met waardebepaling moet worden uitgevoerd.
-
STOZ-subsidie: inzet van digitale of hybride processen
De STOZ-subsidie stelt aanbieders van zorg of ondersteuning in staat digitale of hybride processen toe te passen die de volgende impact hebben:
- Meer mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag kunnen door inzet van digitale of hybride processen geholpen worden met minder of hetzelfde aantal medewerkers.
- De kwaliteit van leven van mensen met een (groot risico op) chronische ziekte of beperking verbetert door de inzet van digitale of hybride processen.
- Zorg- en ondersteuningsmedewerkers worden in staat gesteld om een betere kwaliteit van dienstverlening te leveren met minder werkdruk en meer voldoening.
Doelgroep van de regeling
Omdat de schaarste aan personeel in de gehele sector zorg en welzijn dagelijkse realiteit is, richt de STOZ-regeling zich op de gehele sector, bestaande uit de volgende branches: universitair medische centra; ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg; geestelijke gezondheidszorg; huisartsen en gezondheidscentra; overige zorg en welzijn; verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT); gehandicaptenzorg; jeugdzorg en sociaal werk (SW).
Wie kan aanvragen?
Individuele aanbieders van zorg, een clusterorganisatie of een penvoerder van een samenwerkingsverband kunnen STOZ-subsidie aanvragen. De regeling stimuleert samenwerking tussen zorgaanbieders. Daarnaast moedigt ze aan dat ook partners als kennisinstellingen, innovatiehubs of regionale werkgeversorganisaties onderdeel zijn van deze samenwerkingsverbanden. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van elkaars expertises en gezorgd voor (regionale) borging van de ingezette transformatie.
Welke activiteiten komen voor STOZ-subsidie in aanmerking?
Activiteiten kunnen betrekking hebben op:
- de investering in of exploitatie van een innovatiecluster
- proces- en organisatie-innovatie
- opleidingsactiviteiten
- implementatiestart.
Subsidie, budget en deadline
De subsidie bedraagt maximaal 50% van de in aanmerking komende kosten. Het minimale subsidiebedrag is 25.000 euro en het maximale subsidiebedrag is 750.000 euro. Het beschikbare budget voor is 54 miljoen euro. De looptijd van projecten is maximaal drie jaar voor de drie soorten projecten. Organisaties kunnen subsidie aanvragen t/m 30 september 2025. Het beoordelen van aanvragen gaat op basis van ‘first come first serve’, maar vanaf 15 juli is er nog veel budget te verdelen. Dus wacht niet af en kom nu in actie!
Ondersteuning Nehem/PNO
Nehem en PNO Innovation kunnen u bij alle stappen en op verschillende manieren ondersteunen bij uw ambities op het gebied van het implementeren van technologie in uw zorgorganisatie. Onze ondersteuning bestaat uit: het mede-ontwikkelen van de aanvraag en de bijbehorende begroting en ondersteuning bij de uitvoering en/of evaluatie van het project, zowel inhoudelijk als financieel.