Erasmus+ heeft 3,4 miljard euro beschikbaar voor 2023
Onlangs heeft de Europese Commissie de Erasmus+ oproep voor 2023 gepubliceerd. Voor het onderwijsprogramma is volgend jaar bijna 3,4 miljard euro beschikbaar. De eerste deadlines zijn al in februari. Interesse? Kom nu in actie!
Wat is Erasmus+?
Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport. In het programma voor 2021-2027 ligt de nadruk op sociale inclusie, de groene en digitale transitie en de bevordering van de deelname van jongeren aan het democratische leven.
Het programma maakt onderscheid tussen centrale en decentrale programma’s. Bij centrale programma’s worden alle aanvragen met elkaar vergeleken op Europees niveau. Bij decentrale programma’s dient de aanvrager in eigen land de aanvraag in en vindt een vergelijking plaats met andere nationale aanvragers.
Erasmus+ biedt kansen voor mobiliteit en samenwerking op het gebied van:
- hoger onderwijs
- beroepsonderwijs en -opleiding
- onderwijs (inclusief voorschoolse opvang en kinderopvang)
- volwassenenonderwijs
- jeugdwerk
- sporten.
-

Opzet Erasmus+
Erasmus+ is onderverdeeld in drie verschillende programma’s ofwel kernacties. We lichten de meest interessante onderdelen eruit:
Kernactie 2 Samenwerking tussen organisaties en instellingen
Deze kernactie ondersteunt de volgende acties:
- Partnerschappen voor samenwerking, met inbegrip van samenwerkingspartnerschappen en kleinschalige partnerschappen
- Partnerschappen voor topkwaliteit, met inbegrip van European Universities, kenniscentra voor beroepsopleiding en Erasmus Mundus-acties
- Partnerschappen voor innovatie, met inbegrip van allianties en toekomstgerichte projecten
- Projecten voor capaciteitsopbouw op het gebied van hoger onderwijs, beroepsonderwijs en -opleiding
- Jeugdzaken en sport.
We lichten als voorbeeld de Partnerschappen voor samenwerking kort toe. Er zijn twee soorten partnerschappen voor samenwerking (Cooperation Partnerships):
- Samenwerkingspartnerschappen: Deze samenwerkingsprojecten zijn gericht op het versterken van de activiteiten van deelnemende organisaties, door de uitwisseling en ontwikkeling van nieuwe werkwijzen en methoden met beoogde impact op lokaal, regionaal en (inter)nationaal niveau. Organisaties binnen het primair, voortgezet, middelbaar beroeps- en hoger onderwijs en ook jeugdorganisaties werken hierbij langdurig samen met Europese organisaties.
- Kleinschalige partnerschappen: Door middel van ‘small-scale partnerships’ kunnen Nederlandse instellingen en organisaties samenwerken met instellingen en organisaties in Europa. Dit zijn laagdrempelige projecten met een grotere flexibiliteit voor kleinschalige organisaties en/of organisaties die voor het eerst deelnemen aan Erasmus+.
NB In dit artikel gaan we dieper in op ‘partnerschappen voor het middelbaar beroepsonderwijs.
Kernactie 3 Ondersteuning van beleidsontwikkeling en samenwerking
Kernactie 3 omvat vele andere acties ter ondersteuning van beleidshervormingen op het gebied van onderwijs, opleiding en jeugdzaken. Het betreft de volgende centrale acties:
- European Youth Together
- Jean Monnet.
Wanneer aanvragen?
De nieuwe Erasmus+ oproep kent een groot aantal deadlines. We zetten de eerstvolgende deadlines in 2023 voor u op een rij:
- 16/28 februari: Partnerschappen voor hoger-/beroepsonderwijs – capaciteitsopbouw (kernactie 2)
- 23 februari: individuele leermobiliteit (kernactie 1)
- 9 maart: European Youth Together (kernactie 3)
- 22 maart: Partnerschappen voor samenwerking (kernactie 2)
Subsidiebijdrage
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type project, de gewenste activiteiten en het aantal betrokken partners.
Wat kan Nehem voor u doen?
Heeft u vragen over het nieuwe programma of zoekt u hulp bij het opstellen en indienen van uw plannen? Kom in actie, want de eerste deadlines zijn al in februari! Nehem heeft ruime ervaring met het Erasmus+ programma en een bewezen staat van dienst. Wij helpen u graag bij het ontwerpen, ontwikkelen en schrijven van uw projectvoorstel. Neem contact op met één van onze Erasmus+ experts. Bel 088-838 13 81 of vul het formulier in: