ISO 9001 en ISO 27001 gecertificeerd

Subsidieronde voor mkb-werkplaatsen bij onderwijsinstellingen start in september

23-06-2021

Onderwijsinstellingen kunnen weer tot 450.000 euro subsidie aanvragen voor het starten van een mkb-werkplaats die bedrijven gaat helpen bij digitale vraagstukken. De subsidieronde van dit jaar staat open voor aanvragen van 1 september tot en met 15 oktober 2021. Onderwijsspecialist Nehem (onderdeel van de PNO Groep), vertelt u meer over het aanvragen van deze subsidie.

Subsidie voor digitaliseringswerkplaatsen

De Nederlandse overheid werkt aan een landelijk netwerk van werkplaatsen die het Nederlandse bedrijfsleven ondersteunen bij het maken van een ‘digitaliseringsslag’. Een belangrijk instrument daarbij is de Subsidieregeling mkb-werkplaatsen. Die naam is misschien wat misleidend: de subsidie kan namelijk alléén worden aangevraagd door onderwijsinstellingen. Om precies te zijn: door mbo-instellingen, hbo-instellingen en universiteiten (en combinaties hiervan). Zij kunnen deze subsidie aanvragen voor het oprichten van zo’n mkb-werkplaats.

Subsidieronde-voor-mkb-werkplaatsen-bij-onderwijsinstellingen-start-in-september

Wat doet een mkb-werkplaats voor digitalisering?

In een mkb-werkplaats worden studenten getraind om mkb-bedrijven te helpen met digitaliseringsvraagstukken. Dat gebeurt via praktijkgericht leren en oefenen, onder supervisie van de betrokken onderwijsinstelling(en). Op dit moment zijn er in ons land al diverse van deze werkplaatsen actief (zie praktijkvoorbeelden). De mkb-werkplaatsen helpen bedrijven bij het maken van een digitaliseringsslag. Daarbij ligt de nadruk op het ‘brede mkb’. Dit zijn vooral bedrijven die nog weinig (of geen) kennis hebben van nieuwe digitale technieken. Bijvoorbeeld op het gebied van marketing en sales, cyberveiligheid, automatisering, big data of kunstmatige intelligentie.

 

Hoeveel subsidie kan uw instelling aanvragen en wanneer?

De Subsidieregeling mkb-werkplaatsen is onderdeel van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. De subsidie kan  alléén worden aangevraagd door onderwijsinstellingen die een mkb-werkplaats oprichten. De subsidie vergoedt 50% van de kosten en bedraagt maximaal 450.000 euro. Het aanvragen van de subsidie kan alleen binnen officiële rondes. De eerstvolgende ronde loopt van 1 september tot en met 15 oktober 2021. De ronde heeft een budget van in totaal 2 miljoen euro.

 

Belangrijkste subsidievoorwaarden

De belangrijkste punten waaraan een onderwijsinstelling met plannen voor een mkb-werkplaats moet voldoen, zijn:

  • de mkb-werkplaats gaat zich richten op digitalisering binnen het mkb in ruime zin (met de nadruk op digitaliseringsvraagstukken en productiviteitsverhoging)
  • de subsidieaanvraag wordt ingediend door een of meerdere onderwijsinstellingen (die daarvoor kunnen rekenen op aantoonbaar draagvlak van een regionale overheid)
  • de subsidie kan worden aangevraagd voor (maximaal) de eerste 3 jaar van de mkb-werkplaats; daarna moet de werkplaats structureel worden ingebed in het onderwijscurriculum
  • een mkb-werkplaats mag géén expertbedrijven inzetten om direct advies te geven aan mkb’s (expertbedrijven mogen wel ‘meedenken’ met de betrokken onderwijsinstelling).

 

Wat kan Nehem voor u doen?

Bent u actief als onderwijsinstelling (mbo, hbo, wo) en denkt u over het starten van een mkb-werkplaats rondom digitaliseringsvraagstukken? Nehem beschikt over jarenlange ervaring met subsidie- en innovatietrajecten op het gebied van onderwijs en scholing. Onze experts vertellen graag meer over uw subsidiekansen. Bovendien kunnen zij helpen bij het opstellen van waterdicht projectplan dat voldoet aan alle subsidievoorwaarden. Belangstelling? Leg ons uw plannen snel voor zodat het aanvraagtraject tijdig kan worden opgestart. Onze contactgegevens staan hieronder.

Contact

Contact met Nehem is makkelijk: bel 088-8381381 of stuur een berichtje via onderstaand formulier: